Onko kestävä tila muutakin kuin ekoa?
Tilojen ja rakentamisen ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat olleet viime vuosina vahvasti esillä. Vallan mainiota. Pelkän ekologisuuden tai energiatehokkuuden ollessa varsin kapea vinkkeli kestävään tilaan, me puhumme mieluummin vastuullisesta ja kestävästä suunnittelusta, koska ne kattavat ympäristön lisäksi paljon muutakin.
Vastuullisen suunnittelun fokuksessa ovat tilan käyttäjien hyvinvointi, kestävät valinnat ja taloudellinen hyöty. Käytännössä ne tarkoittavat mm. tällaisia asioita, kun Nuanilla suunnitellaan vastuullisia ja kestävä tiloja:
- Tehdäänkö samoin kuin aina on totuttu vai selvitetäänkö ennemmin todellinen tarve?
- Kuinka kalliit neliöt hyödynnetään optimaalisesti?
- Muuntuuko tilat eri tarpeisiin – huomenna, kahden vuoden päästä?
- Miten materiaalit ja kalusteet vaikuttavat sisäilman laatuun?
- Millaisin valinnoin voidaan lisätä hyvinvointia, viihtymistä ja työtehoa?
- Mitä olemassa olevaa voidaan hyödyntää?
- Näyttääkö tila samalta kuin naapurissa vai viestiikö se aidosti brändiä ja arvoja?
KESKIÖSSÄ IHMINEN, TILA JA TOIMINTA
Perinteisesti vastuullisen suunnittelun hyödyt jaetaan kolmeen peehen: people, planet, profit. Olemme ilahtuneina huomanneet, että useimmiten sama ratkaisu on eduksi niin ihmiselle, ympäristölle kuin kukkarollekin. Käyttäjälähtöisen suunnittelumme lähtökohtana ovat ihminen, tila ja toiminta – toisistaan erottamaton kolmikko: Kuinka optimoidaan hyvinvointi tiloissa, kuinka tehokkaasti niissä työskennellään ja kuinka hyvin tilat vastaavat organisaation todellisia tarpeita. Vietämme 90% ajastamme sisätiloissa, joten lienee selvää, että tilaratkaisuilla ja -valinnoilla on merkitystä. Kestävän sisustuksen uranuurtajiin kuuluva brittiläinen Terence Conran on sanonut osuvasti:
“Suunnittelulla voidaan parantaa merkittävästi ihmisten elämänlaatua. Tänään, vahvemmin kuin koskaan ennen, taitava suunnittelu ja kestävä suunnittelu ovat yksi ja sama asia.”