Kestävä tila on muutakin kuin ekoa

Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat olleet viime vuosina vahvasti esillä rakentamisessa ja sisustamisessa, mikä on ainoastaan hyvä asia. Kuitenkin pelkkä ekologisuus tai energiatehokkuus on varsin kapea vinkkeli. Siksi meillä Nuanilla puhutaan mieluummin kestävästa tilasta ja vastuullisesta suunnittelusta, koska ne kattavat ympäristön lisäksi niin paljon muutakin.

 

Vastuullisen suunnittelun fokuksessa ovat tilan käyttäjien hyvinvointi, kestävät valinnat ja taloudellinen hyöty. Muun muassa tällaisia asioita pohditaan, kun meillä suunnitellaan vastuullisia ja kestävä tiloja:

  • Miten materiaalit ja kalusteet vaikuttavat sisäilman laatuun?
  • Millaisin valinnoin lisätään viihtymistä ja työn tehokkuutta?
  • Mitä olemassa olevaa kannattaa hyödyntää?
  • Kestääkö sisustus vaihtuvat trendit?
  • Taipuuko tilat eri tarpeisiin? Tänään, huomenna, kahden vuoden päästä?
  • Hyödynnetäänkö kalliit neliöt optimaalisesti?
  • Tehdäänkö niin kuin aina muutkin tekee vai ymmärretäänkö todellinen tarve ja uskalletaanko haastaa totuttua?

 


IHMINEN, TILA JA TOIMINTA

Perinteisesti vastuullisen suunnittelun hyödyt jaetaan kolmeen: ”people, planet, profit”. Olemme huomanneet, että useimmiten samat ratkaisut ovat eduksi niin ihmiselle, ympäristölle kuin kukkarollekin. Meillä kaiken suunnittelun fokuksessa on ihminen, tila ja toiminta: Kuinka optimoidaan hyvinvointi tiloissa, kuinka tehokkaasti niissä työskennellään ja kuinka hyvin tilat vastaavat organisaation todellisia tarpeita. Vietämme 90% ajastamme sisätiloissa, joten lienee selvää, että näillä valinnoilla on merkitystä. Kestävän sisustuksen uranuurtajiin kuuluva brittiläinen Terence Conran on sanonut osuvasti:

 

”Suunnittelulla voidaan parantaa merkittävästi ihmisten elämänlaatua. Tänään, vahvemmin kuin koskaan ennen, taitava suunnittelu ja kestävä suunnittelu ovat yksi ja sama asia.”

 

VASTUULLISUUS KATTAA KAIKEN, MUTTA JOUSTAA AINA

Jokaisessa suunnitteluprojektissa on erilaisia reunaehtoja: budjetti, aikataulu ja muita suunnittelua määrittäviä (ja joskus rajoittaviakin) tekijöitä. Vastuullisuus ei tarkoita luopumista toimivuudesta, estetiikasta tai muista tärkeistä suunnitteluohjureista, vaan mukautuu jokaiseen projektiin ja toteutuu sopivassa laajuudessa, asiakkaan toiveiden mukaan. Meille vastuullisuus ei tarkoita tiukkapipoisuutta tai ehdottomuuksia vaan mahdollisuutta pyrkiä parempaan yksi valinta kerrallaan ja maksimoida tilojen hyödyt.

 

Uskomme, että vastuullisuus on kannattava sijoitus. Ja toivottavasti tulevaisuuden normi. Hyvinvointi ja positiivinen käyttäjäkokemus, kestävät valinnat ja taloudellinen hyöty – olemme perehtyneet kestävän tilan viidakkoon, jotta asiakkaamme saavat käyttöönsä sen edut.